Кафедра виноградарства та плодоовочівництва
Завідувач кафедри – Дудяк Іван Дмитрович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент
+38 0 (512) 34-61-60
E-mail: ivan.dudyak@ukr.net

Важливою ланкою агропромислового комплексу Миколаївської області є виробництво плодоовочевої продукції. Враховуючи потреби сільськогосподарських підприємств, у 1996 році на агрономічному факультеті було створено кафедру виноградарства та плодоовочівництва, першим завідувачем якої був заслужений працівник освіти України, доцент, кандидат сільськогосподарських наук, доцент С. О. Бобров. З 2003 по 2011 роки кафедрою завідував доктор економічних наук, професор Ганганов В. М. Зараз кафедру очолює кандидат сільськогосподарських наук, доцент І. Д. Дудяк.
Кафедра є профілюючою і забезпечує викладання спеціальних дисциплін студентам таких факультетів: обліково-фінансового та інженерно-енергетичного факультетів і факультетів агротехнологій і менеджменту та технолого-економічного коледжу.
Заняття проводяться зі студентами денної та заочної форм навчання освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр, спеціаліст, магістр.
Кафедра виноградарства та плодоовочівництва належить до спеціальних випускових кафедр.
Для покращення навчального процесу і впливу на сільськогосподарське виробництво при кафедрі створено навчально-наукову лабораторію «Оцінка якості продукції рослинництва», яка обладнана сучасними приладами. Практичну підготовку майбутні спеціалісти проходять на філіях кафедри: ВАТ "Радсад"; Миколаївський комбінат хлібопродуктів, ТОВ «Ваварівський зерновий комплекс», ТОВ "Сандора", СП ТОВ "Нібулон", хлібозаводи, ФГ "Владам", Жовтнева державна сортовипробувальна станція, тощо.
За результатами проведених досліджень підготовлено і захищено 5 кандидатських та дві докторські дисертації.
Щорічно студенти під керівництвом науково-педагогічних працівників кафедри доповідають про напрями наукової роботи на студентських науково-теоретичних конференціях, беруть участь у проведенні ІІ етапу Всеукраїнських студентських олімпіад, де посідають призові місця.
Кафедра підтримує творчі наукові зв?язки з іншими ВНЗ та провідними науковими установами НААНУ: Інститутом кормів, Селекційно-генетичним інститутом, Інститутом АПВ, Інститутом землеробства, геодезії та землеустрою, Інститутом ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського, Подільським ДАТУ.
Персональний склад кафедри
Дудяк Іван Дмитрович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри
Самойленко Микола Олександрович – доктор сільськогосподарських наук, професор
Дробітько Антоніна Вікторівна – декан факультету агротехнологій
Марценюк Ігор Михайлович – декан факультету довузівської підготовки
Нікончук Наталія Володимирівна – кандидат біологічних наук, доцент
Туз Максим Сергійович – асистент
Дуднікова Галина Олександрівна – старший лаборант
Кубінець Наталя Сергіївна – старший лаборант
Лисенкова Катерина Михайлівна – лаборант
Графік консультацій по кафедрі виноградарства та плодоовочівництва на І семестр 2016-2017 н.р.Графік відпрацювань на І семестр 2016-2017 н.р. по кафедрі виноградарства та плодоовочівництва
На кафедрі викладаються такі навчальні дисципліни:
Введення до майбутньої спеціальності (доц. Дробітько А.В.)Генетика (доц. Марценюк І.М., ас. Туз М.С.) Одна з основних агрономічних дисциплін, що викладається студентам 2 курсу денної форми навчання. Викладач: доцент Марценюк І.М.
Метою дисципліни є надання майбутнім спеціалістам агрономічного профілю необхідних знань і теоретично підготувати їх для подальшого освоєння дисципліни «Селекція та насінництво».
Основні задачі:
поглиблення набутих знань і набуття практичних навичок при постановці і вирішенні генетичних задач на прикладі польових плодоовочевих культур.
Обсяг дисципліни складає 108 годин, в тому числі лекційних – 32, лабораторних – 30 годин.
Овочівництво (доц. Нікончук І.В.)Овочівництво закритого ґрунту (доц. Нікончук І.В.) Агрономічна дисципліна для студентів 2-3 курсу денної та 4-5 курсу заочної форм навчання напряму підготовки 6.090101 «Агрономія», освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр».
Завданням овочівництва є повне задоволення потреб населення України в овочевій продукції і ранній картоплі. Для цього потрібно в найближчі роки: значно підвищити врожайність і якість продукції галузі; звести до мінімуму їх втрати в полі, при перевезенні та під час зберігання; значно збільшити площу під овочівництвом закритого ґрунту з таким розрахунком, щоб на одну людину припадав 1 м споруд (теплиць, парників); розширити асортимент овочевих культур, особливо в спорудах закритого ґрунту. Це сприятиме забезпеченню населення свіжою, високо вітамінною і ароматичною продукцією у несезонний період. Особливо великого значення набуває переведення овочівництва на інтенсивні та індустріальні технології, що дасть змогу не тільки підвищити врожайність овочевої продукції, а й значно зменшити затрати праці на її вирощування, що сприятиме зниженню її собівартості.
Предметом овочівництва є подальше вдосконалення вивчення біологічних особливостей культур і розробка технології вирощування високих урожаїв з мінімальними затратами праці.
Овочівництво як наукова дисципліна вивчає біологію овочевих культур, технологію вирощування високих урожаїв їх у відкритому і закритому ґрунті з мінімальними затратами праці та коштів.
Розрізняють овочівництво відкритого ґрунту (овочі вирощують у польових умовах) і закритого (у спеціальних приміщеннях - теплицях, парниках, малогабаритних плівкових покриттях, на утеплених грядах). Створення у спорудах закритого ґрунту сприятливого мікроклімату дає можливість збирати 2-4 врожаї овочевих культур протягом року і забезпечувати населення свіжими овочами в зимово-весняний період.
На відміну від інших галузей рослинництва в овочівництві широко застосовують метод розсади, дорощування і вигонку рослин. У структурі посівних площ сільськогосподарських культур овочеві мають порівняно невелику питому вагу (до 2,5 %). Виробництво їх вимагає великих матеріальних затрат (внесення підвищених доз добрив, обробіток ґрунту, зрошення, будівництво теплиць і парників тощо).
В овочівництві України розрізняють три основні напрями: велике товарне овочівництво відкритого ґрунту, товарне овочівництво закритого ґрунту (потребує значних матеріальних затрат на створення технічної бази) і присадибне (для власних потреб). Товарне овочівництво зосереджується переважно поблизу великих міст, промислових центрів і переробних підприємств.
Плодівництво (проф. Самойленко М.О.) Для студентів 4-го курсу денної та 5-го заочної форм навчання напряму підготовки 6.090101 – «Агрономія» ОКР «Бакалавр». Викладач: професор Самойленко М.О.
Плодівництво – галузь сільського господарства, метою якої є вивчання багаторічних рослин, що дають їстівні плоди і ягоди, придатні також для технічної переробки. Плоди і ягоди є джерелом необхідних для повноцінного харчування людини речовин. У них містяться велика кількість органічних і мінеральних речовин, жири, цукри, вітаміни, органічні кислоти, дубильні речовини. Плодівництво вивчає біологічні закономірності росту, розвитку, плодоносіння і розмноження рослин з урахуванням їх взаємодії з навколишнім середовищем. При вивченні плодівництва студенту необхідно освоїти основні закономірності технології оброблення різних плодових і ягідних культур, зрозуміти їх біологічні особливості, уміти використовувати передові прийоми оброблення, що забезпечують одержання високих і стабільних врожаїв.
ТЗППР (Дудяк І.Д.) Для студентів 4-го курсу денної та 5-го заочної форм навчання напряму підготовки 6.090101 – «Агрономія» ОКР «Бакалавр». Викладачі: доцент Дудяк І.Д. і асистент Туз М.С.
Метою дисципліни є надання майбутнім спеціалістам агрономічного профілю необхідних знань по зберіганню, переробці продукції рослинництва.
Основні задачі:
вивчити фактори, що впливають на кількість та якість продукції рослинництва;
оволодіти основами теорії і практики зберігання і переробки продукції рослинництва;
підготувати спеціалістів сільськогосподарського виробництва, які володіють знаннями технології переробки і зберігання продукції рослинництва.
Обсяг дисципліни складає 234 години або 6,5 кредитів, в тому числі 52 – лекційних, 50 – лабораторних та 132 години – самостійних занять.
Виноградарство та ампелографія (проф. Самойленко М.О.) Для студентів 4-5-го курсів денної та 5-го курсу заочної форм навчання напряму підготовки 6.090101 – «Агрономія» ОКР «Бакалавр». Викладачі: професор Самойленко і доцент Дробітько А.В.
Сучасні спеціалісти агропромислового комплексу повинні мати широкий горизонт знань з дисциплін спеціалізації. До таких дисциплін відноситься ампелографія, яка удосконалює та закріплює знання отримані з виноградарства. Рішення таких питань, як розширення площ під виноградниками, збільшення їхньої урожайності і валового збору ягід винограду, поліпшення якості одержуваної продукції неможливо здійснювати без удосконалювання сортового складу й підбору кращих сортів, що відрізняються сталими урожаями та високою якістю ягід як для споживання у свіжому виді, так і для переробки на вино, соки, компоти та інші харчові продукти.
Метою дисципліни є надання майбутнім спеціалістам агропромислового комплексу необхідних знань з підбору сортів винограду пластичних до навколишнього природного середовища і для отримання якісних продуктів його переробки.
Основні задачі:
походження і наукові класифікації сортів та видів винограду;
методики вивчення, описи та визначення сортів і видів винограду;
сортові районування і спеціалізації виноградарства;
просування культури винограду в інші райони;
підбір і використання сортів як вихідний матеріал при селекції винограду;
розробку сортової агротехніки.
СУЯПР (доц. Дудяк І.Д.) Для студентів 5-го курсу денної форми навчання спеціальності 8.09010101 – «Агрономія» ОКР «Магістр». Викладач: доцент Дудяк І.Д.
Метою навчальної дисципліни є надання майбутнім спеціалістам агрономічного профілю спеціалізації "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва" необхідних знань із стандартизації, управління якістю і сертифікації продукції рослинництва.
Основні задачі:
вивчити основні стандарти, що поширюються на продукцію рослинництва;
оволодіти основами сертифікації продукції рослинництва;
навчитися управляти якістю продукції рослинництва;
підготувати спеціалістів сільськогосподарського виробництва, які володіють знаннями стандартизації, управління якістю і сертифікації продукції рослинництва.
Обсяг дисципліни складає 108 годину або 3 кредити, в тому числі 18 – лекційних, 34 – практичних і 56 годин – самостійних занять.
Спеціальна генетика (доц. Марценюк І.М., ас. Туз М.С.) Агрономічна дисципліна, що викладається студентам-магістрам 5-го курсу денної форми навчання. Викладач: доцент Марценюк І.М.
Метою навчального курсу є надання майбутнім спеціалістам агрономічного профілю необхідних знань з питань спадковості і мінливості культурних рослин, обізнаність з якими вкрай необхідна студентам для їх становлення як фахівців-агрономів.
Завдання курсу:
методологічні – формування логіки планування генетичного експерименту та аналізу його результатів;
пізнавальні – викласти основи генетичних знань про функціонування біологічних систем різних рівнів складності, а також про специфіку ядерного та цитоплазматичного геномiв та їх взаємодію;
практичні – навчити розглядати генотип як систему, а не як суму генів; якісно проводити генетичний аналіз.
У результаті вивчення спецкурсу студент повинен
знати: основні закономірності успадкування господарськоцінних ознак у культурних рослин; принципи збереження генетичного біорізноманіття в агроландшафтах;
вміти: використовувати здобуті знання для вирішення конкретних практичних завдань, зокрема, управління мінливістю культурних рослин, дослідження генетичних механізмів взаємодії культурних рослин з іншими представниками біоти в агросистемах (збудниками хвороб, шкідниками, бур'янами тощо).
На вивчення навчального курсу «Спеціальна генетика» відведено 54 години (1,5 кредити), із них 32 години аудиторних занять та 22 години самостійної роботи. Контроль знань та умінь студентів проводиться у формі виконання практичних робіт та модульно-рейтингового оцінювання знань. Форма підсумкового контролю – залік.
Технологія виробництва плодів і ягід (проф. Самойленко М.О.)Технологія виробництва борошна, круп та комбікорму (доц. Дудяк І.Д., ас. Туз М.С.)СУЯССГП (доц. Дудяк І.Д., ас. Туз М.С.)ТЗПСГП (доц. Дудяк І.Д., ст. викладач Степанова Л.Т., ас. Туз М.С.)Системи технологій (Технологія зберігання, переробки та стандартизації с.-г. продукції) (ст. викладач Степанова Л.Т., ас. Туз М.С.)
Наукова робота
Наукова робота кафедри проводиться згідно з державними бюджетними та господарсько-договірними тематиками і договорами з окремими юридичними особами. На кафедрі захищено: дві докторські та 5 кандидатських дисертацій. Опубліковано понад 150 наукових праць. Згідно з Наказом Мінагрополітики № 348 від 05.07.2006 р. (договір № 154с/1 від 06.07.2006 р.) розроблено 3 національні стандарти на соки та сокову продукцію. Проведено керівництво понад 460 студентськими дипломними роботами та проектами. Працює 6 студентських наукових гуртків. Підтримуються тісні наукові зв’язки з понад 20-ма науковими та навчальними закладами країни. Викладачі кафедри постійно приймають участь в Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних обласних та внутрівузівських наукових конференціях.


Наукова робота викладачів кафедри виноградарства та плодоовочівництва проводиться за такими напрямками:
• Вплив агротехніки вирощування сільськогосподарських культур на якість зерна (насіння).
• Удосконаленням технологій зберігання та переробки продукції рослинництва.
• Сортовипробування суниці ананасної в умовах Південного Причорномор’я.
• Адаптація елементів вирощування посадкового матеріалу суниці.
• Удосконалення системи ведення плодоносних насаджень суниці.
• Інтродукція рослин.
• Генетична різноманітність сортів овочевих культур.
• Вивченням вихідного матеріалу у селекції та удосконалення технології вирощування сортового насіння польових культур.
• Енергоресурсозберігаюча технологія вирощування сої на зерно в умовах півдня України.
• Агроґрунтознавство; фізика грунтів; екологія грунтів.
• Вплив ланки сівозміни системи живлення та строків сівби на врожайність та якість зерна соризу на півдні України.


Закріплені за кафедрою студенти приймають участь в Міжнародних, Всеукраїнських, регіональних обласних та внутрівузівських студентських наукових конференціях; І та ІІ-му етапах предметних студентських олімпіад. В 2006 році студентка 5-го курсу факультету Хорсун Інна (науковий керівник доцент Дробітько А.В.) посіла 1-е місце, а у 2010 році студентки 5-го курсу факультету Сопко Олена (науковий керівник доцент Дробітько А.В.), Вяткіна Рімма Юріївна та Жепало Олександра (науковий керівник доцент Дудяк І.Д.) посіли, відповідно, 1-е, 2-е та 3-е місця на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт з агрономії (м. Умань).
План роботи науково-методичного семінару кафедри виноградарства та плодоовочівництва у 2015 році .
Навчально-методична робота
Навчально-методична робота на кафедрі проводиться за такими напрямками: підготовка й видання підручників та посібників; підготовка акредитаційних та ліцензійних справ; розробка і впровадження нових форм навчання; розробка елементів дистанційного навчання; розробка навчально-методичних комплексів та робочих програм з навчальних дисциплін та їх електронних портфелів; підготовка та видання конспектів лекцій, методичних матеріалів до практичних, лабораторних занять, курсового та дипломного проектування, практик і самостійної роботи; підготовка до лекцій, практичних та лабораторних занять і т. ін.
Викладачами кафедри виноградарства та плодоовочівництва опубліковано понад 100 методичних розробок, основними з яких є:
• Бобров С.О. Робочий зошит для виконання лабораторних занять з дисципліни «Сортознавство» студентами агрономічного факультету спеціалізації Насіннєзнавство / С.О. Бобров, А.В. Дробітько. – Миколаїв: МДАУ, 2007. – 65 с.
• Бобров С.О. Методичні рекомендації щодо організації самостійної роботи студентів спеціальності 6.130100 - «Агрономія» з навчальної дисципліни «Селекція та насінництво» / С.О. Бобров, А.В. Дробітько. – Миколаїв: – МДАУ, 2007. — 33 с.
• Дудяк І. Д. Методичні рекомендації до виконання, оформлення та захисту курсової роботи з навчальної дисципліни "Технологія переробки зерна" студентами агрономічного факультету освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр" спеціальності 8.130102 – "Агрономія" / І. Д. Дудяк. — Миколаїв : МДАУ, 2009. — 55 с.
• Дудяк І. Д. Методичні рекомендації для проведення лабораторних занять з навчальної дисципліни "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва" студентам напряму підготовки 6.090101 "Агрономія" ОКР "Бакалавр". — Частина 1 / І. Д. Дудяк. — Миколаїв : МДАУ, 2009. — 91 с.
• Дудяк І. Д. Методичні рекомендації для проведення лабораторних занять з навчальної дисципліни "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва" студентам напряму підготовки 6.090101 "Агрономія" ОКР "Бакалавр". — Частина 2 / І. Д. Дудяк, Н. В. Нікончук. — Миколаїв : МДАУ, 2009. — 87 с.
• Дудяк І. Д. Методичні рекомендації для самостійного вивчення і підсумкового тестового контролю знань студентів з навчальної дисципліни "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва" студентам напряму підготовки 6.090101 "Агрономія" ОКР "Бакалавр" / І. Д. Дудяк. — Миколаїв, 2010. — 98 с.
• Методичні рекомендації до виконання, оформлення та захисту кваліфікаційної роботи студентами агрономічного факультету освітньо-кваліфікаційного рівня "Магістр" спеціальності 8.130102 "Агрономія" / [В. В. Гамаюнова, І. Д. Дудяк, В. М. Ганганов, С. Г. Чорний, О. А. Коваленко та ін.]. — Миколаїв, 2010. — 87 с.
• Дудяк І. Д. Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва / І. Д. Дудяк // Методичні рекомендації до виконання курсової роботи студентами напряму підготовки 0901 спеціальності 6.090101 "Агрономія" кваліфікації 3212 "Технолог з агрономії" освітньо-кваліфікаційного рівня "Бакалавр". — Миколаїв : МДАУ, 2011. — 43 с.
• Дробітько А. В. Виноградарство / А. В. Дробітько // Методичні рекомендації щодо організації самостійної роботи студентів спеціальності 6.130102 "Агрономія" з навчальної дисципліни "Виноградарство" при вивченні теми "Систематика і ампелографія винограду". — Миколаїв : МДАУ, 2007. — 32 с.
• Марценюк І. М. Методичні рекомендації до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Генетика" студентами агрономічного факультету спеціальності 7.130100 "Агрономія" / І. М. Марценюк. — Миколаїв : МДАУ, 2006 — 59 с.
• Марценюк І. М. Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни "Генетика" студентами агрономічного факультету заочної форми навчання напряму підготовки 6.090101 "Агрономія" / І. М. Марценюк. — Миколаїв : МДАУ, 2008. — 50 с.
• Нікончук Н. В. Методичні рекомендації для проведення лабораторних занять із курсу "Технологія консервування" для студентів агрономічного факультету спеціальності 7.130102 "Агрономія" спеціалізації "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва" / Н. В. Нікончук — Миколаїв : МДАУ, 2010. — 47 с.
• Нікончук Н. В. Виробництво рослинної олії / Н. В. Нікончук // Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів агрономічного факультету спеціальності 7.130102 "Агрономія" спеціалізації "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва". — Миколаїв : МДАУ, 2007. — 35 с.
• Нікончук Н. В. Виробництво рослинної олії / Н. В. Нікончук // Методичні рекомендації для проведення практичних занять із студентами спеціальності 7.130102 "Агрономія" спеціалізації "Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва". — Миколаїв : МДАУ, 2007. — 42 с.
• Самойленко М. О. Плодівництво / М. О. Самойленко // Методичні рекомендації щодо проведення практичних занять в умовах виробництва студентами агрономічного факультету. — Миколаїв : МДАУ, 2010. — 51 с.
• Самойленко М. О. Плодівництво / М. О. Самойленко // Зошит для виконання лабораторних і самостійних робіт студентами агрономічного факультету з навчальної дисципліни "Плодівництво" напрям підготовки 6.090101 "Агрономія" ОКР "Бакалавр". Змістовний модуль І. — МДАУ, 2011. — 75 с.
• Самойленко М. О. Плодівництво / М. О. Самойленко // Зошит для виконання лабораторних і самостійних робіт студентами агрономічного факультету з навчальної дисципліни "Плодівництво" спеціальність 6.090101 "Агрономія" ОКР "Бакалавр". Змістовний модуль ІІ. — МДАУ, 2011. — 63 с.
• Федорович Г. Т. Овочівництво / Г. Т. Федорович // Робочий зошит для виконання лабораторно-практичних робіт з навчальної дисципліни "Овочівництво" студентам напряму підготовки 6.090101 Агрономія ОКР "Бакалавр". — Миколаїв : МДАУ, 2010. — 54 с.
• Дудяк І. Д. Технологія переробки і зберігання продукції рослинництва / І. Д. Дудяк // Методичні рекомендації до виконання курсової роботи студентами напряму підготовки 0901 спеціальності 6.090101 — "Агрономія" кваліфікації 3212 "Технолог з агрономії" освітньо-кваліфікаційного рівня "Бакалавр". — Миколаїв: Вид-во МДАУ, 2011. — 43 с.
• Дудяк І. Д. Стандартизація, управління якістю і сертифікація продукції рослинництва / І. Д. Дудяк, Н. В. Нікончук // Збірник тестових завдань для підсумкового контролю знань студентів агрономічного факультету спеціальності 8.09010101 "Агрономія" ОКР "Магістр". — Миколаїв: МДАУ, 2012. — 92 с.
• Нікончук Н. В. Технологія переробки винограду // Методичні рекомендації щодо виконання практичних робіт студентами денної форми навчання напряму підготовки 8.09010101 "Агрономія" спеціалізації "Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва" / Н. В. Нікончук, І. Д. Дудяк, А. В. Дробітько. — Миколаїв: В-во МНАУ, 2013. — 54 с.
Міжнародна діяльність
• Участь в міжнародних проектах: Tempus Tacis, „Інтеграція наукового та практичного досвіду виробництва плодово-ягідної продукції”, „Інтродукція женьшеню в умовах південного Степу України”.
• Участь в міжнародних нарадах: 4-й Міжнародний форум - Україна - Словаччина - Польща - Чехія – Угорщина, семінар на тему: Проблеми Зеленого Агробізнесу в рамках Європейського союзу; Підсумкова конференція по проекту TEMPUS, ХІІ міжнародний з’їзд Товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського та ін.).
Контактна інформація
Кафедра виноградарства та плодоовочівництва.
Завідувач кафедри: кандидат с.-г. наук, доцент Дудяк Іван Дмитрович

(0512) 34-61-60; (066) 56-30-233
E-mail:
ivan.dudyak@ukr.net
Перейти на початок сторінки