Український флаг. Англійський флаг.
Головна сторінка сайту МНАУ.Карта сайту МНАУ.Пошук по сайту МНАУ.Написати листа адміністраторам сайту МНАУ.
Миколаївський національний аграрний університет.

минусЩОТИЖНЕВИЙ ДАЙДЖЕСТ

Щотижневий дайджест МНАУ


Дайджест МНАУ №279

минусГазета "Агросвіт"

Газета Миколаївського національного аграрного університету "Агросвіт"

минусКОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

минусПОШТА УНІВЕРСИТЕТУ

Посилання для входу у свою поштову скриньку:
mail.mnau.edu.ua

Адреса університету:

54020, м. Миколаїв,
вул. Георгія Гонгадзе, 9
(Паризької комуни)

Тел.: +38 (0512) 34 10 82
Факс: +38 (0512) 34 31 46
rector@mnau.edu.ua

Приймальна комісія
Тел: +38 (0512) 34 60 62
Моб. тел: +38 (068) 155 38 21
pk@mnau.edu.ua

Структура університету → ФакультетиТВППТСБ

3D

Дні відкритих дверей Миколаївського НАУ Детальніше...
Проведення атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою Детальніше...

Кафедра технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва

Як смачно, корисно й красиво продукти з м’яса та молока зробить,
щоб все це додало здоров’я й сили Вас кафедральний колектив навчить

МНАУ. Підпала Тетяна ВасилівнаЗавідувач кафедри – Підпала Тетяна Василівна, доктор сільськогосподарських наук, професор, Відмінник аграрної освіти і науки України ІІІ ст.

телефон моб. +38 0 (50) 807-99-94

Новини кафедри

МНАУ. Логотип кафедри технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва.Історія кафедри
Кафедру було організовано у 2003 році для поглибленої підготовки фахівців-технологів з переробки продукції тваринництва і фахівців з якості, стандартизації та сертифікації і харчових технологій.
З перших днів створення кафедру очолює вчений, доктор сільськогосподарських наук, професор, Відмінник аграрної освіти і науки ІІІ ст. України – Тетяна Василівна Підпала.
За роки діяльності кафедри у різний період працювали: доцент В.Д. Іванова, доцент І. В. Назаренко, доцент О. М. Сморочинський, доцент О. К. Цхвітава; кандидати сільськогосподарських наук В. І. Рясенко, Т. А. Васильєва, О. О. Хомічук; А. І. Кислинська старші викладачі Т. В. Наконечна, В. М. Бенза, С. В. Фоміна; асистенти О. В. Іванчук, О. І. Петрова, О. С. Марикіна; старший лаборант О. О. Кравченко, лаборант І. В. Муравська, С. О. Казанович.

Професорсько-викладацький склад кафедри:
Підпала Тетяна Василівна – доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри
Ялпачик Володимир Федорович – доктор технічних наук, професор
Стріха Людмила Олександрівна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Данильчук Галина Анатоліївна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Петрова Олена Іванівна – кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Крамаренко Олександр Сергійович – кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач
Таран Сергій Ілліч – кандидат сільськогосподарських наук, старший викладач
Зайцев Євген Миколайович – аспірант
Шевчук Наталя Петрівна – аспірант
Маташнюк Юрій Сергійович – аспірант
Мішуровська Алла Іванівна – завідувач лабораторіями
Головко Юлія Олексіївна – старший лаборант

Графік відпрацювань і план відкритих занять на 2018-2019 навчальний рік викладачами кафедри ТПССПТ – графік проведення консультацій та відпрацювань пропущених занять в академічних групах викладачами кафедри ТПССПТ факультету ТВППТСБ у I семестрі, а також проведення відкритих занять 2018-2019 н. р.

Перелік дисциплін:
Технологія виробництва молока і яловичини (Підпала Т.В., Данильчук Г.А.)
Історія розвитку зоотехнії (Підпала Т. В.)
Інноваційні технології переробки продукції тваринництва (Стріха Л.О. Крамаренко О.С.)
Відходи тваринництва та їх переробка (Петрова О. І.):
Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва (Петрова О. І.):
Технологія переробки продукції тваринництва (Петрова О. І., Крамаренко О.С.)
Біохімія молока і молочних продуктів (Крамаренко О.С.)
Технологічне обладнання та технологія переробки молока (Крамаренко О. С.)
Біохімія м'яса і м'ясних продуктів (Стріха Л.О.)
Технологічне обладнання та технологія переробки м'яса (Стріха Л.О.)
Технологія виробництва продукції аквакультури (Данильчук Г.А.)
Харчова хімія (Петрова О. І.)
Системи технологій (ТВПР та ТВПТ)  (Данильчук Г. А.)
Тваринництво (Крамаренко О. С.)

Наукова діяльність
Наукові дослідження виконуються за такими напрямами:
- організація селекційного процесу з українською червоною молочною породою на етапі консолідації;
- особливості технології виробництва яловичини в умовах Півдня України;
- оцінювання впливу якісних показників заготівельного молока на сировиробництво;
- удосконалення технології відгодівлі, передзабійного утримання, забою сільськогосподарських тварин, первинної обробки туш та операції підготовчого циклу під час переробки м'яса;
- вивчення технологічних властивостей у молочних порід худоби;
- ефективність використання ущільнених посадок білого амура у боротьбі з зарослістю водойм;
- оцінювання м'ясної продуктивності худоби української червоної молочної породи за селекційно-генетичними параметрами;
- особливості формування етологічних та продуктивних властивостей методами селекції в худоби української червоної молочної породи;
- особливості інтенсивної технології виробництва молока;
- особливості технології вирощування телят "холодним" методом.

Професор Т.В. Підпала здійснює дослідження з технології виробництва молока та удосконалення методів селекції молочної худоби червоних порід і створення високопродуктивних стад, ліній, типів. Тетяна Василівна є співавтором української червоної молочної породи, жирномолочного внутріпородного і таврійського зонального заводського типів, заводських ліній Дуная 485 і Ганнібала 25833.

Викладачі кафедри проводять наукові дослідження:
- з проблемних питань підвищення якості молока та молочних продуктів, якості, стандартизації та сертифікації продукції (доцент І.В. Назаренко);
- над пошуками шляхів удосконалення, технології відгодівлі, передзабійного утримання, забою сільськогосподарських тварин, обробки туш та операцій підготовчого циклу при переробці м'яса (доцент Л.О. Стріха, доцент О.І. Петрова);
- з удосконалення технології ставового рибництва (доцент Г.А. Данильчук). - удосконалення оцінки племінної цінності та прогнозування продуктивних характеристик сільськогосподарських тварин (старший викладач О. С. Крамаренко);
-дослідження популяційно-генетичних процесів у стадах сільськогосподарських тварин (асистент О. С. Крамаренко);

Кафедра була організатором і активним учасником Міжнародної науково-практичної конференції "Новітні технології скотарства у ХХІ столітті" (Миколаїв, 2008), "Інноваційні технології та біологічні основи ефективного скотарства" (Миколаїв, 2011).

Викладачі кафедри щорічно беруть активну участь у конференціях з питань селекції, технології виробництва і переробки продукції тваринництва, бджільництва, рибництва, якості та безпечності тваринницької продукції.

Кафедра брала участь у виставці АГРО-2011 і нагороджена золотою медаллю за перемогу в конкурсі на найкращу продукцію, технологію, наукову розробку, а на виставку АГРО-2012 представила п'ять презентацій бізнес-планів з переробки молока і м'яса, скотарства, рибництва і бджильництва.

Викладачі кафедри брали участь у міжнородній конференції "Якість технологій – якість життя" та конкурсі-виставці "100 кращіх товарів".

Викладачами кафедри одержано п'ять авторських свідоцтв на селекційне досягнення у тваринництві, зокрема:
- "Заводська лінія Дуная 485 червоної степової породи великої рогатої худоби" (Т.В. Підпала та ін., 1992);
- "Заводська лінія Ганнібала 25833" (Т.В. Підпала та ін., 2005);
- "Українська червона молочна порода" (Т.В. Підпала та ін., 2005);
- "Жирномолочний внутріпорідний тип" (Т.В. Підпала та ін., 2005);
- "Таврійський зональний заводський тип" (Т.В. Підпала та ін., 2005).

Розроблено галузевий стандарт СОУ 15.71-37-662 : 2007 (В.Д. Іванова).

Доктор сільськогосподарських наук, професор Т.В. Підпала здійснює керівництво аспірантами Є.М. Зайцев, Н.П. Шевчук, Ю. С. Маташнюк, які вміло поєднують наукову роботу з виробничою діяльністю. Після закінчення навчання в денній аспірантурі М.М. Тимофіїв виявив бажання працювати на переробному підприємстві «Лакталіс-Миколаїв».

Захистили кандидатську дисертацію у 2009 році Л.О. Стріха, у 2011 році О.К. Цхвітава і у 2012 році С.Є. Ясевін, у 2013 році О.В. Дровняк і у 2015 році О.С. Марикіна і Н.В. Гребенюк, у 2017 році С.О. Бондар.

При кафедрі організовано наукові студентські гуртки, в яких займається дослідницькою роботою 58 студентів. Кращі роботи гуртківців щорічно заслуховують на наукових студентських конференціях в університеті та інших ВНЗ України. Вони беруть участь у всеукраїнських конкурсах, де їх автори нагороджуються грамотами і дипломами. Щорічно проводяться студентські олімпіади, а на Всеукраїнських олімпіадах з дисциплін, що викладаються на кафедрі, студенти посідають призові місця.

Навчально-методична робота
Викладачі кафедри активно впроваджують свої розробки у виробництво, виконують госпдоговірну тематику, надають консультації та методичну допомогу виробникам за профілем дисциплін кафедри.

Основними науково-навчальними здобутками викладачів кафедри є:
- підручник: "Производство продукции животноводства: технико-технологические основы" (Т.В. Подпалая и др., 2016)
- монографії: "Генезис породного перетворення в популяції червоної степової худоби" (Т.В. Підпала, 2005); «Екологія та технологія виробництва рибо посадкового матеріалу коропових в умовах півдня України» (І.М. Шерман, Г.А. Данильчук та ін., 2014); «Оцінювання генетичної структури та прогнозування продуктивності тварин південної м’ясної породи за ДНК-маркерами» (О. С. Крамаренко)
- навчальні посібники: "Селекція сільськогосподарських тварин" (Т.В. Підпала, 2006); "Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини" (Т.В. Підпала, 2007); "Технологія продуктів забою тварин" (В.Г. Пелих, О.М. Сморочинський, І.В. Назаренко, 2008); "Технологія виробництва продукції бджільництва" (В.Д. Іванова, 2011); "Селекція молочної худоби і свиней" (Т.В. Підпала та ін., 2012);
- курси лекцій: "Селекція сільськогосподарських тварин" (Т.В. Підпала, 2005); "Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини" (Т.В. Підпала, 2006); "Технологія продуктів забою тварин" (О.М. Сморочинський, І.В. Назаренко, 2006); "Стандартизація продуктів тваринництва" (І.В. Назаренко, 2007); "Технологія виробництва продукції бджільництва" (В.Д. Іванова, 2010); "Технологія виробництва продукції тваринництва" (В.М. Бенза, 2011); "Спеціалізоване м'ясне скотарство" (В.І. Рясенко, О.К. Цхвітава, 2011); "Технологія виробництва м'яса і м'ясних продуктів" (Л.О. Стріха, 2011); "Системи управління якістю" (А.І. Хімічева, І.В. Назаренко, Л.О. Стріха, 2015); "Біохімія м’яса і м’ясних продуктів" (Л.О. Стріха, І.В. Назаренко, 2015) "Сертифікація персоналу" (Т.В. Підпала, І.В. Назаренко, 2016), Стандартизація продукції та послуг» (Л. О. Стріха, І. В. Назаренко, В. І. Гроза, 2017).
- довідники: "Практический справочник животновода" (Т.В. Подпалая и др., 2003); " Практический справочник животновода" 2 издание (Т.В. Подпалая и др., 2004).

Одержано дев'ять свідоцтв про реєстрацію авторського права на: монографію "Генезис породного перетворення в популяції червоної степової худоби" (Т.В. Підпала); курс лекцій "Селекція сільськогосподарських тварин" (Т.В. Підпала); курс лекцій "Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини" (Т.В. Підпала); навчальний посібник "Селекція сільськогосподарських тварин" (Т.В. Підпала); навчальний посібник "Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини" (Т.В. Підпала); курс лекцій "Стандартизація продукції тваринництва" (І.В. Назаренко); посібник «Производство продукции животноводства: технико-технологические основы» (Т. В. Подпалая и др., 2018); «Селекція молочної худоби і свиней» (Т. В. Підпала та ін., 2018); твір науково-технічного характеру «Оцінка розвитку ознак молочної худоби голштинської породи з використанням ентропійного аналізу» (Т. В. Підпала та ін., 2018).

Підвищення кваліфікації
За напрямом «Інноваційна спрямованість педагогічної діяльності» пройшли підвищення кваліфікації Підпала Т.В., Данильчук Г.А.

Отримали сертифікати за програмою навчання «Нова версія стандарту ISO 9001:2015 «Системи менеджменту якості. Вимоги». Внутрішній аудит систем менеджменту у відповідності з вимогами стандартів ДСТУ ISO 9001:2009, ДСТУ ISO 22000:2007» Підпала Т.В., Назаренко І.В.

Пройшли стажування в Українській інженерно-педагогічній академії на кафедрі охорони праці, стандартизації та сертифікації Підпала Т.В., Назаренко І.В.; в Одеській національній академії харчових технологій на кафедрах: технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів та технології м’яса, риби та морепродуктів Підпала Т.В.; в Gunllkson Farms (США) Данильчук Г.А. ; в Польщі, Опольє, Університет Менеджменту та Адмініструванню Петрова О. І., в ДП «Миколаївський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Підпала Т.В., Стріха Л. О., Петрова О. І., Данильчук Г. А. , Крамаренко О. С.

Міжнародна діяльність
Кафедра підтримувала зв’язки в рамках співпраці з Державним Аграрним Університетом Молдови; співпрацює з науковцями зарубіжних країн.

Перейти на початок сторінки

лінія

минусОтримуй більше!

Facebook Instagram twitter YouTube Google+

минусРозклад

минусВИБОРИ РЕКТОРА МНАУ - 2018

ВИБОРИ РЕКТОРА МНАУ - 2018

минусМНАУ & MOODLE

МНАУ & MOODLE

минусТехнолого-економічний коледж

Технолого-економічний коледж

минусНаукові видання МНАУ

Вісник аграрної науки Причорномор'яСтудентський науковий вісник МНАУ
Студентський науковий вісник МНАУ

минусДоступ до Web of Science

МНАУ & MOODLE

минусКОНКУРСИ

Стартап

минусЗАПРОШЕННЯ ДО УЧАСТІ

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі V Всеукраїнської студентської науково-практичної інтернет-конференції з актуальних питань технологій тваринництва, біотехнології та стандартизації в АПК, яка відбудеться на базі Миколаївського національного аграрного університету 19-23 листопада 2018 року..
Детальніше

лінія

Запрошуємо Вас взяти участь у Регіональному науково-практичному семінарі «Технологічні аспекти ведення романівського вівчарства в умовах півдня України», яка відбудеться 11 жовтня 2018 року.
Детальніше

лінія

Запрошуємо Вас взяти участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Інновації у забезпеченні якості тваринницької продукції», яка відбудеться 17-18 жовтня 2018 року.
Детальніше

лінія

Запрошуємо Вас взяти участь у V Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні аспекти технологій виробництва і переробки продукції тваринництва», яка відбудеться 25-26 жовтня 2018 року.
Детальніше

лінія

минусМіжнародні проекти

Міжнародні проекти

минусНавчання за кордоном

Навчання за кордоном

минусНАУКОВІ ПРОПОЗИЦІЇ


Ґрунтово-агрохімічна лабораторія

минусДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ

минусЛІЧИЛЬНИКИ

Усі зауваження та побажання щодо сайту відправляйте сюди
При передруку матеріалів, відеосюжетів, а також цитуванні обовязковою умовою є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання на конкретну новину чи матеріал або на головну сторінку сайту університету www.mnau.edu.ua
© 2008-2018 МНАУ