Завідувач кафедри
кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Стародубець Олексій Олександрович
«Людина – то не глина, людина – то зернина,
наше завдання зробити все, щоб ця зернина проросла.»
Кафедру технології виробництва продукції тваринництва було створено у 1987 році (перша назва – кафедра спеціальної зоотехнії). Першим завідувачем кафедри був кандидат с.-г. наук, доцент Гардер Є.І. З 2001 року кафедру очолювала доктор с.-г. наук, професор Топіха ВіраСергіївна, на честь якої зараз названа одна з лабораторій кафедри. Після Віри Сергіївни кафедрою керував її учень д.с.-г.н., професор Лихач Вадим Ярославович, який вніс великий внесор у розвиток матеріально технічної бази кафедри. З 2019 року завідувачем кафедри призначено доктора с.-г. наук, професора Нежлукченко Т.І. за участі якої відбулось утворення навчально-науково-виробничої вівцеферми, та навчально-науково-виробничої бджолиної пасіки, які дають можливість впровадження якісної практичної та професійної підготовки студенів, та отримання продукції власного виробництва. З 1 вересня 2022 року в.о. завідувача кафедри призначено кандидата с.-г. наук, доцента Стародубця Олексія Олександровича.
Кафедра є базовою та випусковою з освітньої спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».
Стародубець Олексій Олександрович – завідувач кафедри, кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Підпала Тетяна Василівна – професор кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор
Нежлукченко Тетяна Іванівна – професор кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор
Шалімов Микола Олексійович – професор кафедри, доктор сільськогосподарських наук, професор
Калиниченко Галина Іванівна – доцент кафедри, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, голова науково-методичної комісії факультету
Данильчук Галина Анатоліївна – доцент кафедри, кандидат сільськогосподарських наук
Іванова Віра Дмитрівна – доцент кафедри, кандидат сільськогосподарських наук, доцент
Онищенко Людмила Володимирівна – старший викладач кафедри, кандидат сільськогосподарських наук
Удод Анастасія Олександрівна – асистент кафедри, кандидат сільськогосподарських наук
Григор’єва Світлана Віталіївна — завідувач лабораторією кафедри
Гарифуллін Володимир Шатович — завідувач лабораторією кафедри
Желябін Сергій Єгорович – лаборант кафедри
Тищенко Андрій Володимирович – лаборант кафедри
Немченко Олександр Іванович – лаборант кафедри
Графік проведення консультацій та відпрацювань з дисциплін, що читаються на кафедрі технологія виробництва продукції тваринництва на І семестр 2022-2023 н.р.
Графік проведення у І семестрі 2022-2023 н.р. відкритих занять викладачами кафедри технології виробництва продукції тваринництва
Інформація щодо залучення до викладання лекційного матеріалу та ведення експрес курсів провідними українськими та закордонними науковцями у другому семестрі 2022-2023 н. р. по кафедрі технології виробництва продукції тваринництва ТВППТСБ факультету
Дисципліна ознайомлює з сучасними елементами технології виробництва продукції тваринництва, які базуються на інноваційному підході вирішення поставлених задач. Вивчає інноваційні питання племінної роботи в тваринництві, годівлі сільськогосподарських тварин та птиці, а також сучасні технології в їх утриманні основані на елементах ресурсозбереження.
Зміст навчальної дисципліни: навчає моделювати технологічні процеси та явища, які протікають при виробництві тваринницької продукції, робити правильну постановку математичних задач, виділяти найбільш суттєві кількісні зв’язки об’єкту, що моделюється, користуватися методами дослідження операцій і прийомами математичного формулювання окремих зв’язків і умов, розв’язувати поставлені задачі з допомогою комп’ютерних програм і аналізувати одержані результати.
Навчає навичкам з методики проведення зоотехнічних дослідів, систематизації, аналізу і оцінки результатів досліджень. Ознайомлює із сучасною класифікацією зоотехнічних експериментів, способами підбору, систематизації і аналізу наукової інформації та даних дослідження. Вивчає варіанти оформлення наукової роботи та права на інтелектуальну власність (захист наукової роботи та права на видачу патенту чи винахід або раціоналізаторську пропозицію).
Ознайомлює із основними видами продукції овець, їх якісними і кількісними показниками. Вивчає теоретичні основи селекції овець, породи овець, методи племінної роботи у вівчарських господарствах різних типів. Надає знання про виробництво, товарну переробку і реалізацію продукції овець: вовни, баранини, смушків, овчин, молока, шкір.
У логічній послідовності викладаються питання історії розвитку свинарства в країні, показуються особливості різних технологій, нові організаційні форми ведення галузі з врахуванням державної, колективної та приватної власності і завдань різних господарств.
Вивчає: біологічні особливості свиней та народногосподарське значення галузі, породоформування, породи свиней, селекційні процеси, які забезпечують генетичне поліпшення популяції тварин з використанням комп’ютерних програм; переваги економічного, організаційного та соціального характеру індустріалізації свинарства; досягнення сучасної селекції, вимоги до якості продукції. Використання племінних ресурсів і систем розведення свиней, які передбачають конкретну організаційну форму племінної роботи зі стадом кожного підприємства.
На кафедрі створено наукову школу свинологів під керівництвом доктора с.-г. наук, професора Топіхи В.С. За її керівництвом підготовлено і захищено 12 кандидатських та три докторські дисертації з питань удосконалення селекційно-племінної роботи та впровадження інноваційних технологічних рішень підвищення виробництва продукції свинарства для ефективного ведення галузі, (№ державної реєстрації 0112U007742).
Під керівництвом академіка НААН, академіка РАСГН, доктора с.-г. наук, професора, Лауреата Державної премії України Рибалка В.П. розроблено більше 40 методик і методичних рекомендацій у галузі свинарства. Він є одним із авторів важливіших селекційних досягнень в свинарстві: полтавського заводського типу м’ясних свиней (ПМ-1), високопродуктивного материнського типу у великій білій породі (УВБ-1), полтавської м’ясної породи (ПМ), червонопоясної спеціалізованої лінії м’ясних свиней (ЧПСЛ). Під його керівництвом підготовлено і захищено 4 докторських і 15 кандидатських дисертацій. Професор Рибалко В.П. має 12 авторських свідоцтв і патентів, ним опубліковано більше 400 наукових праць.
На кафедрі розробляються та впроваджуються на рівні сучасних вимог селекційно-генетичні та технологічні методи підвищення виробництва продукції тваринництва в південному регіоні.
За результатами виконання госпдоговірних тематик створено та успішно функціонують два племзаводи за породами велика біла та дюрок – “Миг-Сервіс-Агро” та племзавод за породами велика біла та українськам’ясна – “Таврійські свині”.
Велика увага надається активізації науково-дослідної діяльності здобувачів вищої освіти. На кафедрі працюють 3 гуртки з галузей свинарства, вівчарства та інноваційних технологій.
У результаті перемоги у ІІ турі конкурсу прикладних досліджень кафедра є виконавцем (2016-2019 рр) науково-дослідних робіт: «Впровадження інноваційних технологій виробництва свинини на основі перспективного генофонду вітчизняного та зарубіжного походження» та «Наукове обґрунтування та розробка нових методів визначення племінної цінності та раннього прогнозування продуктивності сільськогосподарських тварин», які фінансуються з загального фонду державного бюджету (доц. Лихач В.Я., доц. Лихач А.В., проф. Крамаренко С.С., доц. Луговий С.І.
Кафедра є випусковою. Її викладачі проводять великий обсяг робіт по забезпеченню високого рівня підготовки майбутніх фахівців для аграрного сектору.
Кафедра проводить навчальну роботу за ступеневою системою: підготовка бакалаврів, спеціалістів і магістрів; забезпечує навчання студентів з 15 дисциплін спеціальності 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» : технологія виробництва продукції свинарства, технологія виробництва продукції вівчарства й козівництва, технологія виробництва продукції бджільництва, моделювання технологічних процесів у тваринництві, технологія продуктів забою тварин, основи наукових досліджень та патентування, основи фахової діяльності, інноваційні технології виробництва продукції тваринництва, технологія виробництва продукції тваринництва спеціалізації (“Енергетика та енергетичні системи в агропромисловому комплексі”), проектування підприємств з виробництва і переробки продукції тваринництва, основи тваринництва («Харчові технології») , технологія виробництва продукції тваринництва (доктор філософії), технологія виробництва і переробки продукції тваринництва (доктор філософії).
Викладачі кафедри використовують сучасні методи навчання із застосуванням новітніх розробок програмного забезпечення, кіно- та відеоматеріалів. Практичні заняття проводяться у виробничих умовах семи філій кафедри.
Співробітниками кафедри опубліковано більше 350 методичних робіт для вивчення дисциплін, написання курсових робіт та проектів, лабораторно-практичних занять, курсів лекцій з дисциплін: “Селекція тварин”, “Моделювання технологічних процесів у тваринництві”, “Технологія виробництва продукції тваринництва” спеціалізації (“Енергетика та енергетичнісистеми в агропромисловому комплексі”),”Основи наукових досліджень і патентування”; монографія “М’ясні генотипи свиней південного регіону України”, (2008 р., 22 др. арк.); навчальні посібники: “Технологія виробництва продукції свинарства” (2012 р.,29 др. арк.), “Організація племінної справи”.(2012 р., 10 др. арк.)
Співробітниками кафедри опубліковано: конспект лекцій з дисципліни “Інноваційні технології виробництва продукції тваринництва” (2015 р. 17 др. ак.) монографія “Обґрунтування, розробка та впровадження інтенсивно-технологічних рішень у свинарстві” (2016 р. 10 др. ак.).
- ПАТ «Племзавод «Степной» (К.-Дніпровський район, Запорізької області)
Напрямок спрямованості: Технологія виробництва продукції скотарства і свинарства.
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження аспірантів, докторантів і викладачів.
Методичні розробки: типова програма навчальної практики з «Технології виробництва продукції скотарства, свинарства, вівчарства та козівництва»; про дипломне проектування.
- ДП «Племрепродуктор» «Степове» (Миколаївський район, Миколаївської області)
Напрямок спрямованості: Технологія виробництва продукції свинарства
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження аспірантів, докторантів і викладачів.
Методичні розробки: типова програма навчальної практики з « Технології виробництва продукції свинарства, вівчарства та козівництва»; про дипломне проектування.
- СВК «Агрофірма «Миг–Сервис-Агро» (Новоодеський район Миколаївської області)
Напрямок спрямованості: Технологія виробництва продукції свинарства
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження викладачів.
Методичні розробки: типова програма навчальної практики; про дипломне проектування.
- ТОВ «Таврійські свині» (м. Скадовськ, Херсонської області)
Напрямок спрямованості: Технологія виробництва продукції свинарства.
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження аспірантів і викладачів.
Методичні розробки: про дипломне проектування.
- ПОП «Вікторія» (м. Новий Буг, Миколаївська область)
Напрямок спрямованості: Технологія виробництва продукції свинарства
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження аспірантів, докторантів і викладачів.
Методичні розробки: про дипломне проектування.
- ФОП «Шкуринський» (м. Миколаїв, вул. Гирьова, 8б
Напрямок спрямованості: Економіки, виробництва і переробки м’яса і м’ясних продуктів, оптимізації технологічних процесів.
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження аспірантів, докторантів і викладачів.
Методичні розробки: про дипломне проектування.
- ФОП «Білоножко О.В.» (м. Миколаїв, вул. Херсонське шосе, 89а
Напрямок спрямованості: Економіки, виробництва і переробки м’яса і м’ясних продуктів, оптимізації технологічних процесів.
Проводяться: технологічна практика; виробнича практика; дипломне проектування; наукові дослідження аспірантів, докторантів і викладачів.
Методичні розробки: про дипломне проектування.
Місця проведення виробничої практики та потенційні роботодавці:
ПАТ “Миронівський хлібопродукт”, ТОВ СП “Нібулон”, ПрАТ “Агро-Союз”, ПрАТ “Племзавод “Степной”, ДП “ПР “Степовий”, ТОВ «Таврійські свині» СК Аф «Миг-Сервіс-Агро», Миколаївська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини, ВАТ “Миколаївське облплемпідприємство”, СТОВ “Промінь”, ТОВ “Колос-2011”, ЗАТ “Дружба”, Кінологічний центр УМВС України в Миколаївській області, ПрАТ “Лакталіс-Миколаїв”, ТзОВ СП “Євролакт”, ВАТ “Вознесенський сиркомбінат”, Лабораторія визначення якості кормів і кормових добавок ЗАТ “Миколаївський комбінат хлібопродуктів”, ВАТ “Радсад”, ДП “Миколаївстандартметрологія”, ВАТ “Миколаївське сільськогосподарське рибоводне підприємство”, СГПП “Техмет-Юг”, ПГІ АФ “Хлібодар”, ФГ “Світанок”, Філія “Південний племконецентр” ДП “Конярство України”, Олександрівський кінний завод № 174, Онуфрієвський кінний завод № 175, Одеський іподром, ПП “Сорока Володимир Олександрович”, Миколаївський обласний осередок Кінологічної спілки України, ТОВ “Звірогосподарство” “Рунас”, ОО “Золотий колос”, Миколаївський зоопарк, Миколаївська обласна громадська кінологічна організація “Трон”, ЗАТ “Баштанський сирзавод”, ВАТ “Веселинівський завод СЗМ”, ТОВ “СВЛ-Миколаїв”, ПП ПК “Золотой теленок” та інші.
Необхідні сертифікати ЗНО для вступу на спеціальність:
- Українська мова та література
- Біологія
- Хімія або Математика
Спеціальність:
204 – ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
Спеціалізації:
- Технологія виробництва і переробки молока і молочних продуктів
- Технологія виробництва і переробки м’яса і м’ясних продуктів
- Розведення та селекція тварин
- Птахівництво
- Конярство та кіннозаводство
- Промислове звірівництво та кінологія
Ступені вищої освіти: Бакалавр, Магістр
Форма навчання: денна, заочна
Наші випускники – це високоякісні фахівці, підготовлені для роботи в наступних напрямах:
- технологія виробництва молока і яловичини
- технологія виробництва продукції свинарства
- технологія виробництва продукції бджільництва
- технологія виробництва продукції птахівництва
- технологія виробництва продукції вівчарства й козівництва
- конярство
- технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва
- технологія виробництва продукції аквакультури
- технологія переробки продукції тваринництва
Спеціальність передбачає підготовку фахівців широкого профілю, які здатні кваліфіковано:
- проектувати процеси виробництва продукції тваринництва
- проектувати процеси переробки продукції тваринництва
- здійснювати виробництво кормів та організовувати годівлю тварин
- виконувати генетичну діагностику і селекцію тварин
- забезпечувати технологію відтворення тварин
- організовувати гігієну утримання та заходи профілактики хвороб тварин
- формувати інновації у технологічні процеси виробництва і переробки продукції тваринництва
Дипломовані спеціалісти знаходять широке застосування в багатьох сферах діяльності – агропромисловому виробництві, переробній, легкій та інших галузях промисловості.
Факультетом організоване навчання студентства за ступенем вищої освіти:
- бакалавр – 4 роки
- магістр – 1,5 роки
Фах випускника у дипломі:
- бакалавр – технолог з виробництва і переробки продукції тваринництва
- магістр – технолог-дослідник з виробництва і переробки продукції тваринництва
Додаткові послуги студентству:
- практика за кордоном у країнах ЄС та Північної Америки
- навчання за другою вищою освітою
- навчання на військовій кафедр
- соціальний пакет – державні соціальні виплати, премії, гуртожиток, доступ до бази відпочинку біля Чорного моря
- дослідницька робота у наукових гуртках, участь у грантових дослідженнях
- заняття у спортивних клубах, секціях та мистецьких студіях
- доступ до бібліотек, у т.ч. електронної бази навчальної та методичної літератури
Проведені дослідження за підтримки Державного фонду фундаментальних досліджень України в рамках Україна, Бєларусь за темою «Дослідження динаміки генофонду домашніх свиней SusScrofa за антропогенного впливу з використанням нейтральних та селекційно-залежних ДНК маркерів» Ф 43/011(№ 0111U006972).
Кафедра спрямовує свою діяльність на всебічний розвиток Міжнародних відносин з провідними установами і організаціями. Укладено договори про співпрацю з Молдовським Державним Аграрним Університетом (м. Кишинів, Республіка Молдова). Кафедра організувала та провела на високому рівні міжнародні науково-практичні конференції зі свинарства (2002, 2006, 2015, 2020 рр.).
Викладачі кафедри є постійними учасниками обласних, державних та міжнародних науково-практичних конференцій, семінарів, виставок. Кафедра організувала та провела на високому рівні дві міжнародні науково-практичні конференції зі свинарства (2002, 2006, 2015, 2020 рр.).
м. Миколаїв, Генерала Карпенко 73
Сторінка кафедри в соціальній мережі facebook