Декан – Гиль Михайло Іванович, доктор сільськогосподарських наук, професор, член НААН України, академік НАНВО України, Відмінник аграрної освіти і науки України ІІІ, ІІ ст.
michaeligill@ukr.net
+38(0512) 40-90-58
Non scholae, sed vitae discimus (Вчимося не для школи, а для життя)
Швидкий доступ:
- Акредитація
- Заступники декана
- Допоміжний персонал
- Спеціальності
- Стандарти вищої освіти
- Освітні програми та їх компоненти
- Фахові компетенції здобувачів вищої освіти
- Перелік навчальних дисциплін та обсяг у кредитах ECTS варіативної частини навчального плану з підготовки здобувачів вищої освіти
- Інформація для здобувачів вищої освіти
- Розклад проведення лекційних та практичних занять науковцями, підприємцями та фахівцями з виробництва
- Рейтингове оцінювання здобувачів вищої освіти
- Кафедри
- Науково-дослідна робота на факультеті
- Міжнародна співпраця
- Студентське самоврядування
- Контакти
Акредитація ОП “Харчові технології”
Акредитація ОП “Біотехнології та біоінженерія”
Заступники декана
– з навчальної роботи – кандидат сільськогосподарських наук, доцент Трибрат Руслан Олександрович, Відмінник аграрної освіти і науки України ІІІ ст.;
– з виховної роботи – кандидат сільськогосподарських наук, доцент Каратєєва Олена Іванівна;
– з науково-дослідної роботи – кандидат сільськогосподарських наук, доцент Кравченко Олена Олександрівна.
Голова науково-методичної комісії факультету – кандидат сільськогосподарських наук, доцент Стародубець Олексій Олександрович.
Допоміжний персонал
Методист-диспетчер факультету –
Петренко Оксана Олександрівна
Про факультет
На факультеті навчаються 760 студентів та аспірантів, докторантів денної та заочної форм навчання, які є громадянами країн: Україна, Бангладеш.
Один із перших факультетів вищого навчального закладу – зооінженерний (нині – ТВППТСБ) – як окремий структурний підрозділ діє з 1884 року і був створений на Миколаївщині одночасно з самим ВНЗ. Першим деканом факультету була к.е.н., доцент К.Д.Самойлик, у подальшому – к.с.-г.н., с.н.с., доцент В.Т.Цуканов, к.б.н., с.н.с., доцент В.М.Давиденко, к.с.-г.н., доцент Є.І.Гардер, д.е.н., професор І.Т.Кіщак. З 2000 року факультетом керує д.с.-г.н., професор, член НААН України, академік НАНВО України М.І.Гиль. Початково було створено дві кафедри – загальної зоотехнії та годівлі і розведення с.-г. тварин.
Факультет має відповідну матеріально-технічну базу для підготовки фахівців вищої кваліфікації. Створено спеціалізовані лабораторії і кабінети, зокрема: Лабораторія технологій бджільництва та аквакультури, Лабораторія технологій свинарства ім. проф. В.С. Топіхи, Лабораторія технологій конярства, вівчарства й козівництва, Лабораторія кінології та технологій кролівництва і звірівництва, Лабораторія технологій м’яса та м’ясопродуктів, жирів та жирозамінників, Лабораторія технологій молока та молочних продуктів, цукрового і бродильного виробництва та полісахаридів, Лабораторія технологій хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів, Лабораторія технологій скотарства та переробки сільськогосподарської продукції, Лабораторія гінекології і андрології, хірургії та внутрішніх хвороб , Лабораторія мікробіології, вірусології, імунології та інфекційних хвороб, Препараторська й операційна, Лабораторія анатомії, гістології, ембріології та клінічної діагностики хвороб, Лабораторія інформаційних технологій та біоінформатики, Лабораторія молекулярної генетики, генетичної та біоінженерії, Лабораторія молекулярної, загальної та промислової біотехнології, імунобіотехнології, Лабораторія годівлі тварин, технології кормів та біології продуктивності, Лабораторія біоресурсів, розведення та селекції тварин, Лабораторія стандартизації, сертифікації продукції та послуг і метрології, Лабораторія технологій птахівництва та Лабораторія діагностики якості та безпеки продукції тваринного і рослинного походження тощо.
Випускові кафедри мають філії у найкращих господарствах і підприємствах Миколаївської, Херсонської, Одеської, Кіровоградської, Запорізької та Дніпропетровської областей.
- ВАТ “СТ “Терновський переробний комбінат”“,
- ТОВ СП “ТОВ “Терновський хлібозавод”“,
- ВАТ “Миронівський хлібопродукт“,
- ТОВ СП “Нібулон“,
- ВАТ “Племзавод “Степной”,
- ДП ПР “Степовий”,
- Миколаївська обласна державна лабораторія ветеринарної медицини,
- СТОВ “Промінь”,
- ПрАТ “Лакталіс-Миколаїв”,
- Миколаївська філія ДУ “Інститут охорони грунтів” України
- Філія “Південний племконецентр” ДП “Конярство України”,
- Миколаївський зоопарк,
- ДП “Миколаївстандартметрологія”,
- ТзОВ “СВЛ-Миколаїв”,
- Миколаївська міська державна лікарня ветеринарної медицини,
- Миколаївська державна лабораторія Держпродспоживслужби,
- СВК «Агрофирма «Миг-Сервіс-Агро»,
- Миколаївське міське товариство бджолярів,
- ТОВ “Баштанська птахофабрика”,
- ТОВ “Колос 2011”,
- ФОП “Шкуринський О.М. ТМ “Делікат”,
- Миколаївський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України,
- Херсонське державне підприємство – біологічна фабрика,
- ПП “Малицький”,
- ТзОВ “Алиманика”,
- ТзОВ “Глобінський м”ясокомбінат”,
- ТзОВ “Еліка”,
- ФОП “Малаховський В.О.”,
- ФГ “Агролайф”,
- ФГ «Орбіта»,
- Інститут післядипломної освіти Миколаївського НАУ,
- ТзДВ «ІнтерХім»
- ПОП «Вікторія»
- СГПП “Техмет-Юг”
- ТОВ «Миколаївське сільськогосподарсько-рибоводне підприємство»
- ТОВ «Україна-ІС»
- ФОП «Білоножко О.В.»
- Кінологічний центр МВС України
На 26 філіях кафедр та інших провідних сільськогосподарських підприємствах області (загалом біля 90 найменувань) і країни студенти проходять навчальні, технологічні та науково-дослідні практики. Крім того, тісні зв´язки факультет підтримує з підприємствами Королівства Данія, Великобританії, Республікою Франція, Ірландії, Швейцарії, Німеччини, США,Біларусь, Молдова, Узбекистан, Казахстан, Білорусь в яких студенти, які мають найвищий рейтинг успішності, проходять стажування з метою підвищення свого професійного рівня.
Студенти факультету мають можливість, починаючи з 2-3 курсу, навчатися і додатково одержати інший державний диплом за другою спеціальністю, як правило економічного блоку (“Облік і оподаткування”, “Фінанси, банківська справа та страхування”, “Менеджмент”, “Економіка”, “Публічне управління та адміністрування”) чи інженерного (“Агроінженерія”, “Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка”, “Професійна освіта“) та ін.
Юнаки і дівчата мають можливість на 3-5 курсах засвоїти повну програму навчання на військовій кафедрі з одержанням звання офіцера запасу Збройних Сил України.
Факультет підтримує творчі наукові зв´язки з іншими ВНЗ та провідними науково-дослідними установами НААН України, зокрема:
Інститутом біології тварин
Інститутом ветеринарної медицини
Інститутом розведення і генетики тварин ім. М.В.Зубця
Інститутом свинарства та АПВ
Інститутом тваринництва степових районів ім. М.Ф.Іванова «Асканія-Нова»
Інститутом рибного господарства
Інститутом тваринництва
Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів
Інженерно-технічний інститут “Біотехніка”
Харківський державний університет харчування та торгівлі
Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок
Спеціальності
Ступеня вищої освіти “Бакалавр” (за освітньо-професійною програмою 4 роки навчання (240 кредитів ЄКТС)), першого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 152 – “Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка” (кваліфікація випускників – ТЕХНІК З МЕТРОЛОГІЇ) за двома спеціалізаціями (варіативними блоками навчального плану) – “Управління безпекою та якістю харчових продуктів”, “Екологічна стандартизація і сертифікація”.
Ступеня вищої освіти “Магістр” (за освітньо-професійною програмою 1,5 роки навчання (90 кредитів ЄКТС)), другого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 152 – “Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка” (кваліфікація випускників – КЕРІВНИК УСТАНОВИ (СТРУКТУРНОГО ПІДРОЗДІЛУ) ІЗ СТАНДАРТИЗАЦІЇ, СЕРТИФІКАЦІЇ ТА ЯКОСТІ) за 13 спеціалізаціями (варіативними блоками навчального плану) – “Управління безпекою та якістю харчових продуктів”, “Екологічна стандартизація і сертифікація”.
Ступеня вищої освіти “Бакалавр” (за освітньо-професійною програмою 4 роки навчання (240 кредитів ЄКТС)), першого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 162 – “Біотехнології та біоінженерія” (кваліфікація випускників – ФАХІВЕЦЬ З БІОТЕХНОЛОГІЇ) за двома спеціалізаціями (варіативними блоками навчального плану) –
“Екологічна біотехнологія та біоенергетика”,
“Сільськогосподарська біотехнологія”.
Ступеня вищої освіти “Магістр” (за освітньо-професійною програмою 1,5 роки навчання (90 кредитів ЄКТС)), другого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 162 – “Біотехнології та біоінженерія” (кваліфікація випускників – МАГІСТР З БІОТЕХНОЛОІЇ ТА БІОІНЖЕНЕРІЇ) за двома спеціалізаціями (варіативними блоками навчального плану) – “Екологічна біотехнологія та біоенергетика”, “Сільськогосподарська біотехнологія”.
Ступеня вищої освіти “Бакалавр” (за освітньо-професійною програмою 4 роки навчання (240 кредитів ЄКТС)), першого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 181 – “Харчові технології” (кваліфікація випускників – ІНЖЕНЕР-ТЕХНОЛОГ) з трьома спеціалізаціями (варіативними блоками навчального плану) – “Технологія харчування”, “Фізіологія харчування”, “Товарознавство харчових продуктів”.
Ступеня вищої освіти “Бакалавр” (за освітньо-професійною програмою 4 роки навчання (240 кредитів ЄКТС)), першого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 204 – “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” (кваліфікація випускників – ТЕХНОЛОГ З ВИРОБНИЦТВА І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА) за спеціалізацією (варіативним блоком навчального плану) –
“Технологія процесів і якість сировини”.
Ступеня вищої освіти “Магістр” (за освітньо-професійною програмою 1,5 роки навчання (90 кредитів ЄКТС), а також за освітньо-науковою програмою 1,9 років навчання (120 кредитів ЄКТС)), другого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 204 – “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” (кваліфікація випускників – ТЕХНОЛОГ-ДОСЛІДНИК З ВИРОБНИЦТВА І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА) за спеціалізаціями (варіативними блоками навчального плану) –
- “Технологія виробництва і переробки молока і молочних продуктів”,
- “Технологія виробництва і переробки м´яса і м´ясних продуктів”,
- “Розведення та селекція тварин”,
- “Птахівництво”,
- “Конярство та кіннозаводство”,
- “Промислове звірівництво і кінологія”.
Ступеня вищої освіти “Магістр” (за освітньо-професійною програмою 6 років навчання (360 кредитів ЄКТС)), першого-другого рівня вищої освіти, освітньої спеціальності 212 – “Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза” (кваліфікація випускників – ЛІКАР ВЕТЕРИНАРНОЇ ГІГІЄНИ, САНІТАРІЇ І ЕКСПЕРТИЗИ) за двома спеціалізаціями (варіативним блоком навчального плану) – “Державний ветеринарно-санітарний контроль”, “Охорона здоров´я”.
У якості додаткових навчальних програм студенти можуть пройти підготовку і одержати державні документи з трьох робочих професій:
6121 – “Оператор штучного осіменіння тварин та птиці”,
6121 – “Оператор машинного доїння”.
8229 – “Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу”.
Інформація для здобувачів вищої освіти
Графік виїзних занять у ІІ семестрі 2020-2021 н.р.
Графік консультацій і відпрацювань у ІІ семестрі 2020-2021 н.р.
Графік проведення НПП факультету відкритих занять у IІ семестрі 2020-2021 н.р.
Графік поточних атестацій здобувачів вищої освіти факультету ТВППТСБ денної форми навчання у ІІ семестр 2020-2021 н.р.
Графік додаткової (пільгової) сесії здобувачів вищої освіти факультету ТВППТСБ
Розклад проведення лекційних та практичних занять науковцями, підприємцями та фахівцями з виробництва
Кафедри
Кафедра технології виробництва продукції тваринництва
завідувач кафедри
доктор сільськогосподарських наук, професор
Нежлукченко Тетяна Іванівна
Кафедра птахівництва, якості та безпечності продукції
завідувач кафедри
доктор сільськогосподарських наук, професор
Патрєва Людмила Семенівна
Кафедра генетики, годівлі тварин та біотехнології
в.о. завідувача кафедри
доктор сільськогосподарських наук, доцент
Луговий Сергій Іванович
Кафедра зоогігієни та ветеринарії
завідувач кафедри
кандидат біологічних наук, доцент
Кот Стах Петрович
Кафедра технології переробки, стандартизації і сертифікації продукції тваринництва
завідувач кафедри
доктор сільськогосподарських наук, професор, Відмінник аграрної освіти і науки України ІІІ ст.
Підпала Тетяна Василівна
Міжнародна співпраця
Міжнародна співпраця з питань передових технологій сільськогосподарського виробництва та науково-дослідної роботи нині проводиться відповідно до укладених договорів з філією Міністерства сільського господарства півдня Данії (Королівство Данія), Державним аграрним університетом (Молдова), Ташкентським державним аграрним університетом (Узбекистан), Павлодарським державним університетом ім. С. Торайгирова (Казахстан), Гродненським державним агарним університетом, Вітєбською державною академією ветеринарної медицини (Республіка Білорусь), Цзелінським аграрним університетом (КНР) та раніше, до 2014 року, виконувалася з Московською сільськогосподарською академією ім. К.А.Тимірязєва, Науково-дослідним інститутом хутрового звірівництва та кролівництва, Рязанським державним агротехнологічним університетом, Науково-дослідним інститутом генетики і розведення с.-г. тварин, Всеросійським науково-дослідним інститутом конярства, Санкт-Петербурзьким державним агарним університетом, Кубанським державним аграрним університетом, Білгородським державним університетом (Російська Федерація), Донським державним аграрним університетом, Науково-практичним центром Національної академії наук Республіки Білорусь по тваринництву.
54010 Україна м. Миколаїв, вул. Карпенка, 73
Навчальний корпус №1 Миколаївського національного аграрного університету
Приймальна диспетчера та декана факультету — 204, 204а,
Кабінет заступників декана — 208.
+38 (0512) 40-90-58
+38(097) 875-85-52
asfacultymnau@ukr.net