Варіативні компоненти освітньої програми обираються кожним здобувачем вищої освіти протягом першого тижня на початку навчального року (вересень місяць) за консультацією з куратором (або гарантом освітньої програми чи заступником декана з навчальної роботи) з рекомендованого переліку, що відповідає рівню освіти та спеціальності підготовки студента, або ж з переліків інших спеціальностей, за якими надаються освітні послуги в межах факультету чи університету. Обрані студентом варіативні коспоненти (дисципліни та ін.) мають бути оформлені відповідною заявою, яка надається на розгляд і затвердження деканові факультету, після чого компонента (и) вносяться до індивідувального навчального плану підготовки конкретного студента.
Загальнофакультетський каталог вибіркових освітніх компонент 2023 року
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | |||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | |||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | ||||||
Освітня спеціальність 162 – «Біотехнологія та біоінженерія» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1 | Культурологія | Історія та етнокультура України | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 2 | Основи молекулярної біології | Напрями сучасної біотехнології | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 2 | Біофізика | Електрофізичні методи обробки сировини | ||
ВК1.4 | Вибіркова дисципліна 4 | 2 | 3 | Фізіологія і годівля тварин | Основи анатомії та фізіології тварин | ||
ВК1.3 | Вибіркова дисципліна 5 | 2 | 3 | Біофізика | Електрофізичні методи обробки сировини | ||
Освітня спеціальність 181 – «Харчові технології» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 2 | Культурологія | Історія української культури | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Правознавство | Соціологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Основи фізіології харчування | Технологія продуктів геронтологічного харчування | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 1 | 1 | Інженерна та комп’ютерна графіка | Автоматизація виробничих процесів | ||
Освітня спеціальність 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» | |||||||
ВК1
ВБ1 |
Вибіркова дисципліна 1 | 1
2 |
1, 2
3 |
Фізичне виховання | Безпека життєдіяльності та біозахист | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2
ВБ2 |
Вибіркова дисципліна 2 | 1
2 |
1
3 |
Економічна теорія | Політологія | ||
ВБ4 | Вибіркова дисципліна 4 | 2 | 4 | Екологія в тваринництві | Екологія | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 1 | 2 | Обчислювальна техніка та програмування | Інформатика та інформаційні технології | ||
ВБ6 | Вибіркова дисципліна 6 | 2 | 3 | Мікробіологія | Технічна мікробіологія | ||
ВБ7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 4 | Радіобіологія | Ветеринарна радіологія | ||
ВБ8 | Вибіркова дисципліна 8 | 2 | 4 | Технічна механіка | Інженерна та комп’ютерна графіка | ||
Освітня спеціальність 212 – «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 2 | 4 | Етика | Культурологія, історія та етнокультура України | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 2 | 4 | Годівля тварин | Основи тваринництва | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 1 | Ветеринарне законодавство | Господарське законодавство | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 2 | 3 | Методи санітарних досліджень | Державний контроль харчових продуктів | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 2 | 4 | Нормативно-правове забезпечення моніторингу якості харчових продуктів | Лабораторна діагностика якості та безпечності продукції тваринного та рослинного походження
|
||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 1 | 2 | Хіміко-токсикологічний аналіз | Лабораторна справа у ветеринарній медицині | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 4 | Основи сертифікації та стандартизації продукції біологічного походження | Основи ветеринарно-санітарної експертизи |
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | |||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | |||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | ||||||
Освітня спеціальність 162 – «Біотехнологія та біоінженерія» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1 | Культурологія | Історія та етнокультура України | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 2 | 4 | Соціологія | Сталий розвиток суспільства | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 2 | Психологія | Інженерна психологія | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 2 | 4 | Правознавство | Господарське законодавство | ||
ВК1.5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 5 | Політологія | Політичні інститути та процеси | ||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 1 | 2 | Основи молекулярної біології | Напрями сучасної біотехнології | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Біофізика | Електрофізичні методи обробки c.-г. продукції | ||
ВК8 | Вибіркова дисципліна 8 | 2 | 4 | Фізіологія і годівля тварин | Основи анатомії та фізіології тварин | ||
ВК1.9 | Вибіркова дисципліна 9 | 3 | 5 | Гігієна тварин та ветсанітарія | Гігієна та санітарія харчових та кормових виробництв | ||
ВК1.10 | Вибіркова дисципліна 10 | 3 | 5 | Біотехнологія репродукції організмів | Ембріоінженерія | ||
ВК1.11 | Вибіркова дисципліна 11 | 3 | 5 | Основи біотехнології рослин | Генетична інженерія в рослинництві | ||
ВК1.12 | Вибіркова дисципліна 12 | 3 | 6 | Мікробіологічне виробництво кормів та кормових добавок | Мікробіологія мʼясних та молочних продуктів | ||
ВК1.13 | Вибіркова дисципліна 13 | 3 | 6 | Біобезпека використання біотехнологій | Екологічна біотехнологія | ||
ВК1.14 | Вибіркова дисципліна 14 | 3 | 5 | Основи біотехнології тварин | Біотехнологія в селекції тварин | ||
ВК1.15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 6 | Біоенергетика | Прикладна механіка | ||
ВК1.16 | Вибіркова дисципліна 16 | 4 | 8 | Біомоніторинг та біологічний контроль навколишнього середовища | Агротехнічні аспекти вермікультур | ||
ВК1.17 | Вибіркова дисципліна 17 | 4 | 8 | Екологізація біотехнологічних процесів та виробництв | Біологічні методи захисту агроекосистем | ||
ВК1.18 | Вибіркова дисципліна 18 | 4 | 7 | Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини | Генетичні ресурси сільськогосподарських тварин | ||
ВК1.19 | Вибіркова дисципліна 19 | 4 | 8 | Агроекологія | Генетична інженерія в тваринництві | ||
ВК1.20 | Вибіркова дисципліна 20 | 4 | 7 | Основи екобіотехнології | Технологія переробки побутових відходів та відходів сільського господарства | ||
Освітня спеціальність 181 – «Харчові технології» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 2 | Культурологія | Історія української культури | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Правознавство | Соціологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Гігієна та санітарія харчових виробництв | Основи санветекспертизи | ||
ВК2.1 | Вибіркова дисципліна 14 | 3 | 6 | Гігієна та санітарія харчових виробництв | Основи санветекспертизи | ||
ВК2.2 | Вибіркова дисципліна 4 | 3 | 5 | Технохімічний контроль виробництва харчової промисловості | Організація НАССР на підприємстві харчової промисловості | ||
ВК
3.5.3 |
Вибіркова дисципліна 15 | 4 | 7 | Технологія виробництва кулінарної продукції (ч.3) | Технологія фітнес-продуктів та продуктів спеціального призначення | ||
ВК3.1 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 6 | Товарознавство харчових продуктів | Споживчі властивості спеціалізованих харчових продуктів | ||
ВК3.5 | Вибіркова дисципліна 16 | 3 | 5, 6 | Технологія приготування страв сучасної української кухні | Технологія фітнес-продуктів | ||
ВК
3.5.4 |
Вибіркова дисципліна 17 | 4 | 8 | Технологія виробництва кулінарної продукції (ч.4) | Технологія функціонального харчування | ||
ВК3.7 | Вибіркова дисципліна 6 | 4 | 7, 8 | Дизайн страв та кондитерських виробів | Етнічні кухні | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Основи фізіології харчування | Технології продуктів геронтологічного хачування | ||
ВК1.1 | Вибіркова дисципліна 8 | 4 | 8 | Екологія | Екологічний менеджмент | ||
ВК3.6 | Вибіркова дисципліна 9 | 4 | 7, 8 | Кухні країн Світу | Технологія приготування страв сучасної української кухні | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 2 | 4 | Організація обслуговування в закладах харчування | Технологія продуктів для здорового харчування | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 1 | 1 | Промислове будівництво | Математичне моделювання технологічних процесів | ||
ВК3.8 | Вибіркова дисципліна 12 | 4 | 8 | Експертиза і контроль якості харчових продуктів | Мікробіологія та якість харчових продуктів | ||
ВК3.2 | Вибіркова дисципліна 18 | 4 | 8 | Організація виробництва в закладах харчування | Основи промислового будівництва | ||
ВК3.9 | Вибіркова дисципліна 13 | 4 | 7 | Економіка підприємств харчової промисловості | Облік і звітність на харчових підприємствах | ||
Освітня спеціальність 204 – «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1, 2 | Фізичне виховання | Безпека життєдіяльності та біозахист | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc
|
https://www.mnau.edu.ua/faculty-off/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-men/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-energy/#faculty_disc
https://www.mnau.edu.ua/faculty-agro/#faculty_disc
|
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Економічна теорія | Політологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Прикладна зоологія | Прикладна ботаніка | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 1 | 2 | Мікробіологія | Технічна мікробіологія | ||
ВБ8 | Вибіркова дисципліна 8 | 3 | 6 | Основи наукових досліджень та патентування | Основи дослідницької справи | ||
ВБ9 | Вибіркова дисципліна 9 | 4 | 7 | Процеси і апарати виробництв тваринництва | Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 2 | 3 | Технологія продуктів забою тварин | Проектування боєнь | ||
ВБ10 | Вибіркова дисципліна 10 | 4 | 7 | Технологія продуктів забою тварин | Проектування боєнь | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 2 | 4 | Профілактика хвороб тварин | Гігієна та санітарія тваринницьких підприємств | ||
ВБ11 | Вибіркова дисципліна 11 | 4 | 8 | Профілактика хвороб тварин | Гігієна та санітарія тваринницьких підприємств | ||
ВБ12 | Вибіркова дисципліна 12 | 2 | 4 | Сертифікація продукції та послуг | Системи управління якістю | ||
ВБ12 | Вибіркова дисципліна 12 | 4 | 8 | Стандартизація продукції тваринництва | Системи управління якістю | ||
ВБ13 | Вибіркова дисципліна 13 | 4 | 7 | Зоотехнічний облік та автоматизовані системи управління у тваринництві | Генетичні ресурси с.-г. тварин | ||
ВБ14 | Вибіркова дисципліна 14 | 4 | 8 | Організація виробничих процесів у тваринництві | Комерційна діяльність у галузі тваринництва | ||
ВБ15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 6 | Зберігання та контроль якості кормів | Експертиза кормів | ||
ВБ16 | Вибіркова дисципліна 16 | 3 | 5 | Матеріалознавство та теплотехніка | Електротехніка |
Алгортим вибору освітньої компоненти здобувачем вищої освіти
- Знайомство з власною чинною освітньою програмою за спеціальністю й рівнем освіти (молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії);
- Знайомство з рекомендованими групою забезпечення освітньої програми й випусковою кафедрою вибірковими компонентами та їх змістом по силабусах відповідно до спеціальності та рівня й ступеня освіти (роз”яснення – рекомендовані компоненти внесено в освітню програму та додатково викладено у цій закладці сайту; силабуси мають чітку анотацію дисципліни);
- Знайомство з рекомендованим загальнофакультетським каталогом вибіркових компонент (роз”яснення – викладено у цій закладці сайту за заголовками “Перелік вибіркових компонент…”), а також їх змістом по силабусах;
- Знайомство з рекомендованим загальноуніверситетським каталогом вибіркових компонент та змістом їх силабусів по сторінках факультетів сайту: обліково-фінансовий факультет, факультет менеджменту, інженерно-енергетичний факультет, факультет агротехнологій, факультет культури і виховання;
- Оформлення впродовж 01-10 вересня щороку особистої письмової заяви на ім”я декана факультету за встановленою формою з переліком обраних освітніх компонент, надання заяви до деканату.