Варіативні компоненти освітньої програми обираються кожним здобувачем вищої освіти протягом першого тижня на початку навчального року (вересень місяць) за консультацією з куратором (або гарантом освітньої програми чи заступником декана з навчальної роботи) з рекомендованого переліку, що відповідає рівню освіти та спеціальності підготовки студента, або ж з переліків інших спеціальностей, за якими надаються освітні послуги в межах факультету чи університету. Обрані студентом варіативні коспоненти (дисципліни та ін.) мають бути оформлені відповідною заявою, яка надається на розгляд і затвердження деканові факультету, після чого компонента (и) вносяться до індивідувального навчального плану підготовки конкретного студента.
Загальнофакультетський каталог вибіркових освітніх компонент 2025-2026 навчального року
Перелік вибіркових РПНД для освітніх програм 2025 року СВО «Бакалавр»
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | |||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | |||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | ||||||
Освітня спеціальність G13 – «Харчові технології» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 2 | Культурологія | Історія української культури | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710444596-445741e1-9f06 | https://moodle.mnau.edu.ua |
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Правознавство | Соціологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Гігієна та санітарія харчових виробництв | Основи санветекспертизи | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 3 | 5 | Технохімічний контроль виробництва харчової промисловості | Організація НАССР на підприємстві харчової промисловості | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 6 | Товарознавство харчових продуктів | Споживчі властивості спеціалізованих харчових продуктів | ||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 4 | 8 | Дизайн страв та кондитерських виробів | Етнічні кухні | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Основи фізіології харчування | Технологія продуктів геронтологічного харчування | ||
ВК8 | Вибіркова дисципліна 8 | 4 | 7 | Харчові та дієтичні добавки | Технологія продуктів дієтичного харчування | ||
ВК9 | Вибіркова дисципліна 9 | 4 | 7 | Організація виробництва в закладах харчування | Технологія спортивного харчування | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 2 | 4 | Організація обслуговування в закладах харчування | Теоретична підготовка БЗВП | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 1 | 1 | Промислове будівництво | Математичне моделювання технологічних процесів | ||
ВК12 | Вибіркова дисципліна 12 | 4 | 7 | Кухні країн Світу | Дієтичне харчування | ||
ВК13 | Вибіркова дисципліна 13 | 4 | 7 | Облік і звітність на харчових підприємствах | Формування та реалізація облікової політики підприємств харчової промисловості | ||
Освітня спеціальність G21 – «Біотехнології та біоінженерія» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1 | Культурологія | Історія та етнокультура України | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710444596-445741e1-9f06 | https://moodle.mnau.edu.ua |
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 2 | 4 | Соціологія | Теоретична підготовка БЗВП | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 2 | Психологія | Інженерна психологія | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 2 | 4 | Правознавство | Господарське законодавство | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 5 | Політологія | Політичні інститути та процеси | ||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 1 | 2 | Основи молекулярної біології | Напрями сучасної біотехнології | ||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Біофізика | Електрофізичні методи обробки c.-г. продукції | ||
ВК8 | Вибіркова дисципліна 8 | 2 | 4 | Фізіологія і годівля тварин | Основи анатомії та фізіології тварин | ||
ВК9 | Вибіркова дисципліна 9 | 3 | 5 | Гігієна тварин та ветсанітарія | Гігієна та санітарія харчових та кормових виробництв | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 3 | 5 | Біотехнологія репродукції організмів | Ембріоінженерія | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 3 | 5 | Основи біотехнології рослин | Генетична інженерія в рослинництві | ||
ВК12 | Вибіркова дисципліна 12 | 3 | 6 | Мікробіологічне виробництво кормів та кормових добавок | Мікробіологія мʼясних та молочних продуктів | ||
ВК13 | Вибіркова дисципліна 13 | 3 | 6 | Біобезпека використання біотехнологій | Екологічна біотехнологія | ||
ВК14 | Вибіркова дисципліна 14 | 3 | 5 | Основи біотехнології тварин | Біотехнологія в селекції тварин | ||
ВК15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 6 | Біоенергетика | Прикладна механіка | ||
ВК16 | Вибіркова дисципліна 16 | 4 | 8 | Біомоніторинг та біологічний контроль навколишнього середовища | Агротехнічні аспекти вермікультур | ||
ВК17 | Вибіркова дисципліна 17 | 4 | 8 | Екологізація біотехнологічних процесів та виробництв | Біологічні методи захисту агроекосистем | ||
ВК18 | Вибіркова дисципліна 18 | 4 | 7 | Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини | Генетичні ресурси сільськогосподарських тварин | ||
ВК19 | Вибіркова дисципліна 19 | 4 | 8 | Агроекологія | Генетична інженерія в тваринництві | ||
ВК20 | Вибіркова дисципліна 20 | 4 | 7 | Основи екобіотехнології | Технологія переробки побутових відходів та відходів сільського господарства | ||
Освітня спеціальність Н2 – «Тваринництво» | |||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1 | Фізичне виховання | Безпека життєдіяльності та біозахист | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710444596-445741e1-9f06 | https://moodle.mnau.edu.ua |
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 1 | Економічна теорія | Політологія | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Прикладна зоологія | Прикладна ботаніка | ||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 1 | 2 | Мікробіологія | Технічна мікробіологія | ||
ВБ5 | Вибіркова дисципліна 5 | 3 | 6 | Обчислювальна техніка та програмування | Інформатика та інформаційні технології | ||
ВБ6 | Вибіркова дисципліна 6 | 4 | 7 | Процеси і апарати виробництв тваринництва | Технологічне обладнання цехів по переробці продукції тваринництва | ||
ВБ7 | Вибіркова дисципліна 7 | 4 | 7 | Теплотехніка | Електротехніка | ||
ВБ8 | Вибіркова дисципліна 8 | 4 | 8 | Радіобіологія | Ветеринарна радіологія | ||
ВБ9 | Вибіркова дисципліна 9 | 4 | 8 | Організація виробничих процесів у тваринництві | Комерційна діяльність у галузі тваринництва | ||
ВК10 | Вибіркова дисципліна 10 | 2 | 3 | Технологія продуктів забою тварин | Проєктування боєнь | ||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 2 | 4 | Профілактика хвороб тварин | Гігієна та санітарія тваринницьких підприємств | ||
ВБ12 | Вибіркова дисципліна 12 | 2 | 4 | Сертифікація продукції та послуг | Теоретична підготовка БЗВП | ||
ВБ13 | Вибіркова дисципліна 13 | 4 | 7 | Зоотехнічний облік та автоматизовані системи управління у тваринництві | Генетичні ресурси с.-г. тварин | ||
ВБ14 | Вибіркова дисципліна 14 | 4 | 8 | Основи наукових досліджень | Системи управління якістю | ||
ВБ15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 6 | Зберігання та контроль якості кормів | Експертиза кормів | ||
ВБ16 | Вибіркова дисципліна 16 | 3 | 5 | Матеріалознавство та теплотехніка | Електротехніка |
Перелік вибіркових РПНД для освітніх програм 2025 року СВО «Магістр»
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | |||||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | |||||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | ||||||||
Освітня спеціальність G6 – «Інформаційно-вимірювальні технології» | |||||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 2 | Міжнародні економічні відносини | Екологічний менеджмент | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710488234-1254ef8e-f4cc | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 2 | Управління якістю та безпечністю біотехнологічної продукції | Управління якістю та безпечністю харчових продуктів | ||||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 1 | Системи управління якістю | Засади технічного регулювання та захист прав споживачів | ||||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 1 | 1 | Технічний контроль та методи вимірювань | Імітаційне моделювання у сфері метрології | ||||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 1 | 1 | Санітарна мікробіологія | Вимірювання фізико-хімічного складу і
властивостей речовин |
||||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 1 | 2 | Екологічне право | Законодавча метрологія | ||||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 1 | 2 | Стандартизація продукції тваринництва | Стандартизація в галузях промисловості | ||||
ВК8 | Вибіркова дисципліна 8 | 1 | 2 | Ідентифікація і сертифікація продукції тваринництва | Сертифікація персоналу | ||||
Освітня спеціальність G13 – «Харчові технології» | |||||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 1 | 1 | Філософія науки та інноваційного розвитку | Методика викладання у ЗВО | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710488234-1254ef8e-f4cc | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 1 | 2 | Технології виробництва органічної продукції | Наукові основи безвідходних технологій | ||||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 2 | 3 | Сучасні тенденції розвитку харчової промисловості | Спеціальні технології харчових виробництв | ||||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 2 | 3 | Ресурсозберігаючі технології в харчовій галузі | Моделювання технологічних систем харчових виробництв | ||||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 2 | 3 | Нутриціологія | Дієтологія | ||||
Освітня спеціальність G21 – «Біотехнології та біоінженерія» | |||||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 2 | 3 | Міжнародні економічні відносини | Управління трудовими ресурсами та техніка управлінської діяльності | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710488234-1254ef8e-f4cc | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 1 | Молекулярно-генетичні методи діагностики | Генетика і генетична інженерія | ||||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 1 | 1 | Молекулярна біологія | Статистичні методи у біотехнології | ||||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 2 | 3 | Іммобілізовані ферменти і клітини | Сучасні біотехнології в АПК і промисловості | ||||
ВК8 | Вибіркова дисципліна 8 | 2 | 3 | Управління якістю та безпечністю біотехнологічної продукції | Агробіотехнологія | ||||
Освітня спеціальність H2 – «Тваринництво» | |||||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 2 | 3 | Аграрна політика та біоекономіка | Управління персоналом | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710488234-1254ef8e-f4cc | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 2 | 3 | Психологія трудових відносин | Інженерна психологія | ||||
ВК3 | Вибіркова дисципліна 3 | 1 | 2 | Спеціальна генетика | Молекулярно-генетичні методи діагностики | ||||
ВК4 | Вибіркова дисципліна 4 | 1 | 1 | Біохімія молока і м’яса, молочних і м’ясних продуктів | Годівля с.-г. птиці | ||||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 1 | 1 | Мікробіологія молока й м’яса, молочних і м’ясних продуктів | Технологія відтворення коней | ||||
ВК6 | Вибіркова дисципліна 6 | 1 | 2 | Ветсанекспертиза молока і м’яса, молочних і м’ясних продуктів | Кіннозаводство | ||||
ВК7 | Вибіркова дисципліна 7 | 1 | 2 | Технологічне обладнання та технологія переробки молока і м’яса | Переробка, стандартизація та сертифікація продукції галузі: хутрового звірівництва і кролівництва, бджільництва | ||||
ВБ8 | Вибіркова дисципліна 8 | 2 | 3 | Економіка виробниц-тва та маркетинг молочних і м’ясних продуктів | Селекційно-племінна робота в птахівництві | Робочекорис-тувальне конярство | Економіка виробництва та маркетинг продукції звірівництва і кролівництва, бджільництва | ||
Освітня спеціальність Н6 – «Ветеринарна медицина» | |||||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 2 | 4 | Політологія і соціологія | Теоретична підготовка БЗВП | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710488234-1254ef8e-f4cc | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК5 | Вибіркова дисципліна 5 | 2 | 4 | Анатомія і фізіологія мисливських та диких тварин | Анатомія і фізіологія риб | ||||
ВК11 | Вибіркова дисципліна 11 | 2 | 4 | Мікробіологія м’яса | Технічна мікробіологія | ||||
ВК13 | Вибіркова дисципліна 13 | 3 | 5 | Санітарна мікробіологія | Санітарна вірусологія | ||||
ВК14 | Вибіркова дисципліна 14 | 3 | 6 | Органічне тваринництво | Мікробіологія риби | ||||
ВК15 | Вибіркова дисципліна 15 | 3 | 5 | Основи ветеринарної фармації | Лікарські рослини у ветеринарній медицині | ||||
ВК19 | Вибіркова дисципліна 19 | 3 | 6 | Хіміко-токсикологічний аналіз | Лабораторна справа у ветеринарній медицині | ||||
ВК22 | Вибіркова дисципліна 22 | 3 | 6 | Клінічна фармакологія | Антибіотикорезистентність і раціональна антибіотикотерапія | ||||
Освітня спеціальність 212 – «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» | |||||||||
ВБ
1.2.1 |
Вибіркова дисципліна 1 | 3 | 6 | Політологія і соціологія | Політичні інститути та процеси | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710488234-1254ef8e-f4cc | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВБ
1.2.2 |
Вибіркова дисципліна 2 | 5 | 9 | Психологія | Психологія управляння (основи професійної психології) | ||||
ВБ
1.2.4 |
Вибіркова дисципліна 3 | 5 | 10 | Основи тваринництва | Прикладна зоологія | ||||
ВБ
2.2.2.10 |
Вибіркова дисципліна 4 | 6 | 11 | Біобезпека та біозахист | Репродуктивна біотехнологія | ||||
ВБ
1.2.5 |
Вибіркова дисципліна 5 | 5 | 9 | Ветеринарне законодавство | Господарське законодавство | ||||
ВБ
2.2.1.1 |
Вибіркова дисципліна 6 | 5 | 9 | Методи санітарних досліджень | Державний контроль харчових продуктів | ||||
ВБ
2.2.1.2 |
Вибіркова дисципліна 7 | 3 | 5 | Менеджмент у ветеринарній медицині | Комерційна діяльність у галузі ветеринарної медицини | ||||
ВБ
2.2.1.3 |
Вибіркова дисципліна 8 | 4 | 7 | Лабораторна діагностика якості та безпечності продукції тваринного та рослинного походження | Нормативно-правове забезпечення моніторингу якості харчових продуктів | ||||
ВБ
2.2.1.4 |
Вибіркова дисципліна 9 | 5 | 10 | Промислова гістологія з основами мікроструктури аналізу харчових продуктів | Диференційна паталого-анатомічна діагностика хвороб тварин | ||||
ВБ
2.2.1.5 |
Вибіркова дисципліна 10 | 5 | 10 | Хіміко-токсикологічний аналіз | Лабораторна справа у ветеринарній медицині | ||||
ВБ
2.2.2.1 |
Вибіркова дисципліна 11 | 6 | 12 | Ветеринарно-санітарна експертиза об’єктів мисливського промислу | Ветеринарна санітарія і гігієна у кролівництві і хутровому звірівництві | ||||
ВБ
2.2.2.2 |
Вибіркова дисципліна 12 | 6 | 11 | Ветеринарно-санітарна експертиза і гігієна молока і молочних продуктів | Ветеринарна санітарія і гігієна у свинарстві | ||||
ВБ
2.2.2.3 |
Вибіркова дисципліна 13 | 6 | 11 | Ветеринарно-санітарна експертиза і гігієна первинної переробки тварин і продуктів забою | Ветеринарна санітарія і гігієна у скотарстві | ||||
ВБ
2.2.2.4 |
Вибіркова дисципліна 14 | 6 | 12 | Ветеринарно-санітарна експертиза і гігієна рослинних харчових продуктів | Фітосанітарія | ||||
ВБ
2.2.2.5 |
Вибіркова дисципліна 15 | 6 | 11 | Ветеринарно-санітарна експертиза і гігієна кормів і кормових добавок | Ветеринарна санітарія і гігієна у птахівництві | ||||
ВБ
2.2.2.8 |
Вибіркова дисципліна 16 | 6 | 11 | Сертифікація та стандартизація продукції біологічного походження | Превентивні технології | ||||
ВБ
2.2.2.6 |
Вибіркова дисципліна 17 | 6 | 12 | Ветеринарно-санітарна експертиза і гігієна риби та рибопродуктів | Ветеринарна санітарія і гігієна у вівчарстві | ||||
ВБ
2.2.2.7 |
Вибіркова дисципліна 18 | 6 | 12 | Судова ветеринарно-санітарна експертиза | Державний ветсанконтроль і нагляд | ||||
ВБ
2.2.2.9 |
Вибіркова дисципліна 19 | 6 | 12 | Наукові основи ветеринарно-санітарної експертизи при заразних захворюваннях тварин | Дезинфікаційна справа | ||||
ВБ
1.2.4 |
Вибіркова дисципліна 20 | 2 | 4 | Етика | Теоретична підготовка БЗВП | ||||
Перелік вибіркових РПНД для освітніх програм 2025 року СВО «Доктор філософії»
Шифр освіт-нього компо-нента | Компонент | Курс | Семестр | Рекомендовані для вибору освітні компоненти з боку: | ||||||
робочої групи освітньої програми і випускової кафедри за принципом : або… / або… | вченої ради факультету ТВППТСБ (каталог факультету) | вченої ради університету (каталог університету) | ||||||||
Дисципліна 1 | Дисципліна 2 | Дисципліна 3 | ||||||||
Освітня спеціальність G21 – «Біотехнології та біоінженерія» | ||||||||||
ВК1 | Вибіркова дисципліна 1 | 2 | 3 | Основи системно-інженерного мислення | Аналіз біотехнологіч-них об’єктів | – | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710489558-9fe2a2a4-c945 | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК2 | Вибіркова дисципліна 2 | 2 | 4 | Сільськогоспо-дарська біотехнологія | Клітинна інженерія | Екологічна біотехнологія | ||||
Освітня спеціальність Н2 – «Тваринництво» | ||||||||||
ВК1.1
ВК1.2 ВК1.3 |
Вибіркова дисципліна 1 | 1/2/2 | 2/3/4 | Технологія виробництва продуктів тваринництва | Технологічне обладнання для виробництва молока та м’яса | Ветсанекспертиза молока та м’яса | https://www.mnau.edu.ua/faculty-tvpptsb/faculty-disc/#1648710489558-9fe2a2a4-c945 | https://moodle.mnau.edu.ua | ||
ВК2.1
ВК2.2 ВК2.3 |
Вибіркова дисципліна 2 | 1/2/2 | 2/3/4 | Розведення та селекція тварин | Генетика популяцій | Селекція тварин та організація племінної справи | ||||
ВК3.1
ВК3.2 ВК3.3 |
Вибіркова дисципліна 3 | 1/2/2 | 2/3/4 | Годівля тварин й с.-г. птиці і технологія кормів | Експертиза кормів | Технологія та безпека годівлі с.-г. тварин | ||||
ВК4.1
ВК4.2 ВК4.3 |
Вибіркова дисципліна 4 | 1/2/2 | 2/3/4 | Селекційно-племінна робота у бджільництві | Етологія та розмноження бджолиних сімей | Експертиза бджолиної продукції | ||||
ВК5.1
ВК5.2 ВК5.3 |
Вибіркова дисципліна 5 | 1/2/2 | 2/3/4 | Генетика популяцій | Молекулярно-генетичні методи діагнос-тики | Спеціальна генетика с.-г. тварин | ||||
Алгортим вибору освітньої компоненти здобувачем вищої освіти
- Знайомство з власною чинною освітньою програмою за спеціальністю й рівнем освіти (молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії);
- Знайомство з рекомендованими групою забезпечення освітньої програми й випусковою кафедрою вибірковими компонентами та їх змістом по силабусах відповідно до спеціальності та рівня й ступеня освіти (роз”яснення – рекомендовані компоненти внесено в освітню програму та додатково викладено у цій закладці сайту; силабуси мають чітку анотацію дисципліни);
- Знайомство з рекомендованим загальнофакультетським каталогом вибіркових компонент (роз”яснення – викладено у цій закладці сайту за заголовками “Перелік вибіркових компонент…”), а також їх змістом по силабусах;
- Знайомство з рекомендованим загальноуніверситетським каталогом вибіркових компонент та змістом їх силабусів по сторінках факультетів сайту: обліково-фінансовий факультет, факультет менеджменту, інженерно-енергетичний факультет, факультет агротехнологій, факультет культури і виховання;
- Оформлення впродовж 01-10 вересня щороку особистої письмової заяви на ім”я декана факультету за встановленою формою з переліком обраних освітніх компонент, надання заяви до деканату.